I denne bloggen skal jeg skrive om veien til Industrirørlegger Fagbrevet.

søndag 4. januar 2015

Desember

Jobben: Sveise på plass treasing som ble skjært av tidligere pga. vedlikehold på det store røret, dette var en jobb som skulle gjøres så fort som mulig.

Planlegging: Jobben er ganske rett frem hva som skal bi gjort, vi skal fuge rørene slik at vi kan sveise de. Det som er vanskelig med denne jobben er at det er veldig liten plass og maskinene rundt gjør at alt sammen rister, det kan skape problemer når man skal sveise.

Verktøy:
-      Vinkelsliper
-      Rondell (Rettsliper)
-      Sveiseapparat
-      TIG 2 mm for svart stål
-      Lys (Siden det var en hastejobb måtte vi ha det lyst fra morgningen)
-      Vanlig utstyr (snelle, jordfeilbryter, personlig verneklær, osv.)

Faglige detaljer:
Nevnte treasing lengere oppe i innlegget. Treasing er mange små rør som det enten går varmt vann eller damp i for å varme opp større rør på vinteren. Det er for at de store rørene ikke skal fryse i løpet av vinteren. Det var derfor det var en hastejobb, i tillegg var det revisjonsstans på fabrikken og det skulle starte igjen den kvelden vi startet på jobben. På grunn av tidsstresset tok vi ingen pauser annet en lunsj pausen midt på dagen.
Vi hadde rød arbeidstillatelse på jobben fordi vi skulle utføre varmt arbeid, i tillegg var det også en SJA (Sikker Jobb Analyse) som fulgte med arbeidstillatelsen fordi det kommer til å gå farlig medie i treasingen. Farlig medie er enten væske med høye temperaturer og/eller væske som er etsende. Det vil si når det er farlig medie i jobben skal det være med en arbeidstillatelse for å forebygge eventuelle uhell på arbeidsplassen.
NDT kom etter at sveisingen var ferdig. Det var for å kvalitetssikre om at jobben ble utført riktig i forhold til de spesifikasjonene som hadde blitt satt på den jobben. NDT kom fordi det går farlig medie i røret og for å sjekke at treasingen er helt tett.

Utførelse: Vi kom ned til der vi skulle veldig tidlig for å få så lang tid som mulig på jobben. Før sola hadde kommet måtte jeg lyse opp for hverandre når vi skulle jobbe, der jobben fant sted var det veldig mørkt når sola ikke hadde kommet opp.
Jobben gikk veldig greit og enda bedre etter at sola kom opp. Etter at sveisingen av treasingen var ferdig kom NDT og sjekka om vi hadde gjort alt riktig da det ble sveiset sammen. Etter en time ble alt godkjent og vi pakket sammen alle tingene for å dra tilbake til verkstedet.

Vurdering: Jobben gikk veldig bra med tanke på at vi tenkte så mye på tid fra starten. Vi tok ingen kaffe pauser i løpet av dagen for å spare tid og bli ferdig i tide. Alt gikk også som det skulle og ingen uventede overraskelser.

Læringsmål:


  • bruke verktøy og utstyr i tråd med lover og forskrifter
  • sette sammen og modifisere rørkonstruksjoner i tråd med spesifikasjoner
  • slipe, pusse og polere materialer i tråd med spesifikasjoner
  • klargjøre materialer for sammenføyinger
  • utføre sveis og heftsveis i tråd med sveiseprosedyrer og spesifikasjoner
  • gjøre rede for hovedprinsippene i et kvalitetssikringssystem
  • gjøre rede for og utføre arbeidet i tråd med gjeldende krav til helse, miljø og sikkerhet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar